martes, 12 de noviembre de 2013

Eloubaly

Heu sentit mai a parlar d'Eloubaly?
Aquest poble es troba en una illa al bell mig del delta del riu Casamance i dintre de la comunitat rural d'Oukout. Per accedir-hi, és ben bé tota una aventura!! Des d'Oukout, una bona caminada fins a Djivante o Edhioungou, tot passant per paisatges de camps d'arròs i boscos i creuant gent que saludi i intercanvïi algunes paraules. Sobretot, és obligat saludar, en cas contrari us mirarien amb mals ulls!!




I una vegada arribem a la vora del bolong (així anomenen allà els braços d'aigua del delta), amunt a la piraigua i a passar calor!! La ruta remant dura unes dues horetes entre mig de manglars, on només se sent el soroll del rem que travessa l'aigua o d'alguna garça gris que saltironeja d'arbre en arbre. I de sobte, allà lluny, s'intueixen les teulades de palla de les cases d'Eloubaly.


















Però, no hi ha aigua dolça!! Els habitants del poble han d'emmagatzemar l'aigua de la pluja en cisternes durant els quatre mesos d'època de pluja per tenir-ne quan aquest bé escasseja. La recullen mitjançant les teulades de les cases les quals tenen forma d'impluvium: al centre tenen un forat i l'aigua cau en unes galledes a dintre de la casa.


I per l'agricultura, com ho fan? Doncs la terra està plena de sal degut a les infiltracions del delta. Han d'esperar a que plogui per inundar els camps. Els buiden, els tornen a inundar, els tornen a buidar i una vegada nets de sal, planten les llavors d'arròs.




Allà, no hi creix cap altre tipus de verdura ni cap arbre, els habitants han d'anar a buscar queviures a Oussouye, amb la piragua. I en l'època de pluges, tot és fang. Si s'hi camina amb sabates, es queden enganxades i totes brutes!! Millor anar descalços com fan tots ells!!


Els nois i noies de primària tenen una escoleta allà mateix, però no tenen matrial escolar. És per això que l'estiu passat els vam aportar alguns llapis, colors, bolígrfs i esborradors per poder començar el curs.



I ara ja que el més dur, la tornada remant i caminant cap a Oukout, però amb un gran record d'Eloubaly.




No hay comentarios:

Publicar un comentario