jueves, 31 de octubre de 2013

Inje a joola!!

Molts us demanareu què és un diola i com viuen... doncs bé, els diolàs viuen principalment al sud del Senegal a la regió de la Casamance, encara que alguns d'ells s'han establert a Dakar i a d'altres ciutats del país per buscar una oportunitat i treballar ja que la feina del camp no els dóna suficientment recursos per alimentar tota la família.
Els diolàs sont gent molt alegre, malgrat que no tenen grans recursos, sempre somriuen, ballen i canten, sense deixar de banda les seves obligacions diaries.



Els membres d'aquesta ètnia viuen en cases de fang amb teulades de palla, tot i que darrerament les posen de zenc perquè el foc feia estravagalls.
De les feines domèstiques, la dóna és qui se n'encarrega: la casa s'ha d'escombrar cada matí!! S'ha d'anar a buscar aigua al pou, encendre la foguera per coure l'arròs i tenir cura de la mainada... i quan ja està tot fet, encara queda temps per anar al mercat per si ha arribat alguna cosa de peix i anar a buscar llenya per cuinar. A més, és qui s'encarrega del sembrar i fer el planter d'arròs, i de recollir-lo i emmagatzemar-lo una vegada s'ha espigat.




D'altra banda, l'home ha d'anar al camp a treballar la terra, recollir el vi de palma, anar de pesca i cacera i al capvespre, ajuntar-se amb els altres en rotllana al voltant d'un "edioung", un recipient fet de fang, ple de "cadiou", una veguda fermentada a base de poma d'anacards. Això, es veu amb "l'ukobot", un cullerot fet de mitja nou de coco. I allà, tracten de temes del poble, de política, de cacera,... tots fan petar la xerrada i passen una bona estoneta junts. Les relacions socials sont molt importants allà!!



I per festes, ballen "l'ekonkon", toquen el "tam-tam" i "l'ékontin", es disfressen i practiquen l'esport més important: la lluita tradicional!! Això sí, us puc assegurar, que en aquestes celebracions, les dones són en l'ànima!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario