jueves, 24 de octubre de 2013

Una d'arròs!!!

L'arròs és pels habitants d'Oukout la base la seva alimentació. Un gran plat d'arròs tenyit de vermell amb oli de palma és el menú de cada àpat per a una família de trenta membres, de vegades l'acompanya algun peix que el pare ha pogut comprar al mercat o que algun dels germans ha anat a pescar. I tan sols els dies de festa, una peça de carn per a tots!!

Al mes de juny, les pluges arriben a la Casamance i els camps d'arròs es neguen d'aigua. Les dones més grans de la casa s'encarreguen de sembrar els grans en sòl fertil per després transplantar el planter als arrossars. Mentrestant, els homes formen grups i treballen la terra amb el "kadiandou", una eina en forma de rem amb el màneg de fusta i una punta de ferro molt afilada per llaurar la terra.



Passat el 15 d'agost, les dones es concentren als camps i porten cistells ples de plantetes d'arròs cap als camps, on amb una destresa increïble, transformen el paissatge de verd. Aquest mateix, amb el pas dels mesos, anirà esgrogueïnt-se fins que l'arròs, espigat, està llest per segar-se,... feina també de les dones.







Però no tot s'acaba aquí, ara han de portar-lo a la trilladora o bé, separar manualment el gra de la tavella en un morter gegant. Quina feinada!! Una vegada ficat en sacs i enmagatzemat, l'arròs està llest per ser cuinat. Es serveix en grans plats, tota la família seu al voltant i... és l'hora de dinar!!



No hay comentarios:

Publicar un comentario